Get Adobe Flash player

Dobrna – Paški Kozjak

Dobrna – Paški Kozjak

Daje IMG_4654.JPG Pohod začnemo v centru Dobrne, kjer nas smerokaz in markacije usmerijo po cesti mimo zdravilišča v smeri naselja Klanc. Poti sledimo po dolini mimo starega kina do križišča s križem pri Švent. Tu se usmerimo v hrib in po strmi poti kmalu dosežemo križišče pri Žeblarjevi kapeli. Če imamo čas, se lahko povzpnemo na razgledno, zavarovano Žeblarjevo peč, od koder je lep razgled po bližnji in daljni okolici vse do Posavskega hribovja, ob lepem vremenu pa tudi do Slemena nad Zagrebom. Malo naprej od prej omenjene kapele se lahko odločimo in izberemo levo – strmo pot, ki nas popelje strmo v gozd in po grebenu do ceste, kjer se nam priključi položna pot. Če izberemo položno pot, nas ta pelje po asfaltni cesti mimo Lovske koče na Trojni, kjer zavijemo levo, do stičišča s strmo potjo. Mimo kmetije »Trojnšek« nadaljujemo po makadamski cesti zložno v hrib. Od tu je zelo lep razgled. Ko se cesta zravna, smo že mimo kmetije Ramšak. Preden po cesti vstopimo v gozd, se nam z leve strani priključita Šaleška planinska pot, ter Pot po obronkih občine Dobrna – Od Miklavža do Miklavža, ki pride iz Loke. Pot nadaljujemo po cesti do kmetije Jurk, kjer lahko izberemo dve poti. Tista, ki poteka v levo (tudi Pot XIV. divizije), nas skozi gozd strmo vodi na prostrano travnato planoto Visoko (991 m), od koder je proti severu lep razgled na Paški Kozjak s cerkvijo sv. Jošta, proti vzhodu na Štrukljev vrh, proti jugu na Celjsko kotlino z vencem Posavskega hribovja, proti zahodu pa na bližnje Velenje s Šoštanjem, ter preko Mozirskih planin in Smrekovca do Raduhe in Savinjskih Alp. Na vrhu je spomenik padlim borcem XIV. divizije in kontrolna točka Poti po obronkih občine Dobrna. Ko se po planoti rahlo spustimo do križišča cest, ki vodijo v Pako pri Velenju, na Dobrno in k Domu na Paškem Kozjaku, se nam z desne priključi Šaleška planinska pot, ki pri Jurk zavije desno in se po kamniti vlaki dvigne ter po gostem smrekovem gozdu priključi cesti, ki pripelje z Dobrne. Tu nadaljujemo po asfaltni cesti v hrib in v nekaj minutah smo pri Domu na Paškem Kozjaku (960 m), kjer dobimo žig za Razširjeno SPP.

 

Če imamo še moči lahko pot nadaljujemo do cerkve sv Jošta, od koder se povzpnemo levo na bližnji vrh Paškega Kozjaka – Špik (1108 m), kjer nas čaka lep razgled in žig z vpisno knjigo. Lahko pa pri cerkvi oz. pri pokopališču zavijemo desno in se po markirani poti po grebenu Paškega Kozjaka podamo na prostrano planoto Ostrica, z nje pa na najvišji vrh Paškega Kozjaka – Basališče (1272 m) z vpisno knjigo in žigom ali na najvišji vrh občine Dobrna – Štrukljev vrh (1227 m), ki je prav tako eden od vrhov Paškega Kozjaka, kjer sta prav tako vpisna knjiga in žig. Sestopimo lahko po smeri pristopa, ali mimo Štruklja in Daj čez Brdce nazaj na Dobrno.

 

Dobrna –Dom na Paškem Kozjaku: 2 uri 30 min

Dom na Paškem Kozjaku – sv. Jošt – Špik: 30 min

Sv. Jošt – Basališče: 1 ura 30 min

Sv. Jošt – Štrukljev vrh: 1 ura 15 min

Štrukljev vrh 1227m, najvišji v Občini Dobrna

Obvestila


Razpis za volitve organov Planinskega društva Dobrna


Zaključek projekta označitve Kačjega gradu in promocijski materiali


Planinska oprema

PD Dobrna ima nekaj varovalne opreme, katero si lahko člani PD s plačano članarino brezplačno izposodijo po predhodnem dogovoru z vodnikom, ki varovalno opremo hrani. Vodnik bo člana PD tudi poučil o varni in primerni uporabi opreme. Čas brezplačne izposoje je do 7 dni.

Seznam planinske oprema(klik)


URADNE URE
Uradne ure društva so vsako prvo sredo v mesecu od 19. do 20. ure v društvenih prostorih, Dobrna 1a (prizidek OŠ Dobrna).


ČLANARINA
Članarino lahko poravnate z UPN obrazcem na naš transakcijski račun. Obrazec dobite na občnem zboru, v društveni pisarni v času uradnih ur, ali pri Ani Žužek po predhodnem dogovoru na tel. 031 – 789 – 630.